Hofverberg

Hofverberg

Tucson, Arizona

This blog covers my 2007-2008 exchange year at University of Arizona. Hopefully I will be able to provide you with pictures, facts, stories and one or two smiles!

Enjoy!

Living History - Hillary och jag

ArizonaPosted by Hofverberg Sat, February 02, 2008 19:59:21

Blog ImageDet vart en lång dag idag, längre än vad som var planerat när vi promenerade för frukost på en favoritoas längs University Boulevard, följt av ett beök på U of A bookstore och clinique disken. Där på andra sidan disken hände ngt som kom att omformulera hela dagsplaneringen; HILLARY is coming to campus. Ingen visste, när, var eller hur, men hon skulle komma IDAG. Jag betalade snabbt för att skynda mig till själva foodcourtet, det skulle stå ngt på bildskärmarna. No luck. Genombrottet kom när vi gick ut på Campus Walk, en mediabil med egen sattelitsändare stod utanför Bear Down Gym! Vi stegade försiktigt fram och mkt riktigt klockan 1600 skulle de börja släppa in. Det köades redan flitigt varför vi klockan 1320 stälde oss längst bak i kön med 150-200 pers framför oss.
Som vanligt med amerikanerna blev det blandade bud om man fick ha handväska eller inte, varför vi tog det säkra för det osäkera och gjorde oss av med den. Boken jag hade velat hämta var det heller ingen ide att hämta påstods det, böcker var inte tillåtna. Således var jag endast utrustad med körkort, mobil(er) och kamera. Efter att ha lånat en tjuga av grabben G (min plånbok försvann tillsammans med handväskan) införskaffades den enda Hillarytröja som såldes:

Blog Image

Ngn lunch var det aldrig tal om. Gustav hämtade gatorades medan jag vaktade vår plats i kön. klockan 1630 var vi inne;

Blog Image

Klockan 1800 anlände Hillary och 1900 togs följande foton;

Blog Image

Jag och Hillary :D

Blog Image

Chelsea Clinton och jag, hon är helt klart Hillary Clintons ess i ärmen.
När Hillary konstaterade att publiken behövde vatten, var det Chelsea som (när ingen tycktes ta tag i saken) tog saken i egna händer och tog sin morsas (oöppnade) vattenflaska och levererade den där det behövdes. Dessutom har hon mkt bra klädsmak!! I would kill for her jeans!

När Hillary är lite kall och distanserad är Chelsea varm och vänlig, Hillary kan inte vara så hemsk som republikanerna menar, för som ordspråket lyder;
man får de barn man förtjänar. ;)

ps. Skrev ett långt inlägg igår om min professor Sandra Day O'Connor som tyvärr försvann när jag försökte publicera det. Ber om ursäkt men ikväll trumfar kvinnan som kan bli USAs: första kvinnliga president den första kvinnliga US Supreme Court Justicen

  • Comments(1)//az.hofverberg.org/#post112

kallt i öknen

ArizonaPosted by Hofverberg Mon, November 26, 2007 16:07:09

När vi lämnade Tucson i måndags vid tvåtiden var det närmare 30grader. När vi kom tillbaka vid tvåtiden natten till lördag var vi påpälsade då San Francisco var riktigt kallt. Vi hoppades komma tillbaka till den underbart soliga öken vi blivit vana vid men istället är det muligt och imorses var det endast 8 grader när jag gick till skolan*burr*. Har dessutom lyckats bli sjuk (temperaturskillnad, flygresa och för lite sömn alla bidragade orsaker). Hoppas på varmare väder framöver.
Trots att jag ÄLSKADE San Francisco måste jag erkänna att det varit mkt fördelaktigt att kunna ta mkt goda väderförhållanden för givet.

Svårt att tänka sig att Sverige redan haft snöoväder......

  • Comments(0)//az.hofverberg.org/#post73

How to spot a Swede

ArizonaPosted by Hofverberg Sun, November 04, 2007 20:38:15

Det är festligt hur nationalitet, identitet och personlighet reflekteras i vad för kläder vi har på oss, hur vi beter oss och hur vi kammar vårt hår.

Väl framme i Phoneix i fredags bestämde vi oss för att gå ut och äta. Det var fortfarande varmt ute varför vi bestämde oss för att slå oss ner på en uteservering inte långt från arenan. Medan jag väntade på att gustav skulle fixa ett bord, ser jag en man i jeans och vad jag skulle kalla vänster dojor (converse basketskor) men det är såklart fler än vänstersympatisörer som har dem, snaggat hår och en sjorta. Vid den tidpunkten registrerade jag endast frisyren och tröjan. Sällskapet på tre verkade ytterst omständiga... De började byta stolar och jag tänkte, så typiskt svenskt och oamerikanskt. Visst personligen byter jag ofta stolar (jag är ju svensk) men jag tyckte det var ngt fundamentalt fel med en amerikansk MAN som gjorde det. När vi satte oss ner, på de stolar som han bytt bort, fick jag en bättre view of him, vänsterskorna, stuprörsjeansen och den kortärmade randiga skjortan.

OK, thats how to spot a swede! hittils har jag inte spottat en enda amerikan i converse basket dojor. Ryan går i skinnskor med tofsar på, Tracy går i pumps, Nathan går i seglar dojor, de flesta går i flipflops.

Såklart hade jag rätt, när svensken väl började prata med sina bordsvänner var det svenska som talades, senare upptäckte de vår svenska, vi log och hälsade.
Sen fick det vara bra med det.

ps. den kille som såg mest amerikansk ut i sällskapet var finlandssvensk.
kan inte rå för det när jag säger det men han var helt klart bäst klädd.

ps2. för ngn vecka sedan var vi på campus och mötte en av mina vänner och en tredje part, vi introducerades, gustav berättade att han var svensk och den tredje parten lyste upp "good for you man, swedish women are beautiful" samtalet fortgår och sverige kommer upp varför jag kommenterar om diverse förhållanden i sverige varpå han frågar, so u've been to sweden a lot I gather, well actually im swedish svarar jag:) No ur kidding, you look so american.
tack för den!! tydligen är jag inte "svensk-vacker". Fair enough jag ser väl ut som en tysk, kort och "stadigt" byggd med lockigt hår, gröna ögon och fräknar....
Men amerikansk, det vete tusan, hur ser ens en amerikan ut? Hmmm

  • Comments(0)//az.hofverberg.org/#post62

gräshoppor

ArizonaPosted by Hofverberg Mon, October 15, 2007 23:31:04

jag HATAR gräshoppar, vårtbitare, syrsor etc.

När jag fortfarande bodde hemma (jag var väl 16-17 år) hade jag haft mitt fönster öppet under kvällen, mellan 8 och 10. klockan 3 på morgon vaknade jag av att något satt på min hand, instinktivt tog jag med den andra handen tag i vad som visade sig vara ett ben. Vettskrämd skyndar jag mig upp till andra sidan rummet för att tända. När jag återvänder till min säng finner jag en 20cm stor vårtbitare. AiiiiiHHHHH. Jag skyndar mig upp för att hämta mamma, som skrattar och tycker synd om vårtbitaren, hon stoppar den i en burk och släpper sedan ut den på framsidan.

Nu undrar ni säkert varför jag berättar denna historia nu, flera år efteråt, jo ni förstår medan jag satt här och laddade upp bilderna från babypartyt och väntade på att mitt tevatten skulle börja koka, slängde jag ett öga på vad som är gustavs hörna i köket en låda med diverse grejer på. Kamoflerad mot den bruna bakgrunden kunde jag urskilja en gräshoppa, en brun en med sina äckliga känselspröt/antenner-ständigt in motion men helt ljudlös. jag hoppar upp från datorn och köksbordet...lugnt och balanserat säger jag till gustav att ta bort,dvs döda den. efter flertalet misslyckade försök med hans sandal gjorde min träsko susen. men liksom sist jag fann en insekt ur gräshoppefamiljen innfinner sig oron över hur länge har den varit härinne, finns det fler, hur kom den in etc.

nu blir det inte mkt sovit i natt, ormar och spindlar, fine, men dessa onda djur är såååå äckliga enligt min mening och kanske är de helt ofarliga men de får hela min kropp att rysa.

Är det ok att längta efter mamma när man är 22?

ps. i mexico är gräshoppor en delikatess..... usch vad dåligt jag mår just nu......

Nu vill Nenne åka hem!!!!!!
Info från wikipedia;
".....Nordamerika finns storväxta arter som har en cyklisk livsrytm beroende av vädret, så att de vid gynnsamma förhållanden kan föröka sig explosionsartat och dra över landet i stora svärmar, som kaläter marken under sig.
Vanligast i Sverige är ängsgräshoppan Omocestus Viridulus, som på ryggen är grön till färgen, ibland närmare brun, och på undersidan gulgrön. Gräshoppor förväxlas ofta med syrsor och vårtbitare och i Sydeuropa cicador, som alla är mer nattaktiva. Vårtbitare är dessutom rovinsekter."

  • Comments(1)//az.hofverberg.org/#post43

pictures from the babyparty

ArizonaPosted by Hofverberg Mon, October 15, 2007 23:19:46

Blog Image

de stolta föräldrarna följt av för mig nya seder....

Blog Image

alla männen dansar(gustav vägrade) kvinnor får INTE dansa

Blog Image

mer dans för att slutligen följas av vad borde göra dottern döv.....

Blog Image

de skriker till barnet att följa sin moders råd.....
och slår med en mortel-liknande sak.... aj mina öron.

Blog Image gänget samlat:)

  • Comments(0)//az.hofverberg.org/#post42

Som en svensk sensommarkväll

ArizonaPosted by Hofverberg Sat, October 13, 2007 21:07:42

Dagen började med EM-kval match (via SR.se) i sängen.
0-3 och min favorit Anders Svensson slog spiken i kistan med 0-3 målet:)
Det måste reta gallfeber på Gunnar som av ngn outgrundlig anledning är galen i Kimpa Källström.

Efter den glada segern bestämde vi oss för att fira svenskt, pannkakor med hjortronsylt och grädde. MUMS.

Eftermiddagen förflöt sedan med (lite) studier på varsitt håll och två filmer tillsammans. Först fantastic four två som vi inte förstod sådär jätte mycket av då vi inte sett ettan:) och senare på kvällen farce of the penguins. Den var rolig;) annorlunda!

I samband med att vi hyrde filmerna gjorde vi också ett stopp på wallmart där vi införskaffade diverse förnödigheter. Iklädd flipflops jeans och sweatshirt var det varken för varmt eller för kallt. I mun på varandra konstaterade vi att det var som en perfekt sensommarkväll hemma i svedala. Förutom att dagens datum visar den 13e oktober dvs.

Klockan är nu 2100 och termometern visar 20C.
Det upplevs ngt svalare men det är iallafall ingen risk för blixthalka under natten;)

  • Comments(0)//az.hofverberg.org/#post40

Pictures from Nogales, Mexico

ArizonaPosted by Hofverberg Sat, October 06, 2007 18:24:08

Blog Image

Lunchen

Blog Image

värdinnan, hennes son och vår grupp

Blog Image

Borderpatrol at the top of the hill

Blog Image

Art at the wall

Blog Image

More art at the wallBlog Image

Back in nogales, arizona

Blog Image

Welcome back to america!

Blog Image

ps mulltoan

  • Comments(0)//az.hofverberg.org/#post35

Nogales, Mexico

ArizonaPosted by Hofverberg Fri, October 05, 2007 22:21:10

0800 samlades vi vid universitetet och efter en kort introduktion och övergång av dagens inplanerade aktiviteter lämnade vi universitetet 0830 för Nogales, Mexico.
10 timmar senare var vi tillbaka igen.

Home sweet home, tillbaka i ett land dit miljontals människor försöker emigrera varje år, ett land som sätter upp stängsel och borderpatrols, som ser ner på immigranter och som helt klart diskriminerade mellan asiaterna och mig vid US customs. "Have a good day".

Så vad upplevde vi på andra sidan väggen "the wall"?
(det finns två nogales, ett nogales mexico och ett nogales arizona, således en mildare(?) version av väst och östberlin)
först en statligt (mexikanskt) finansierad operation som informerar emigranter om de faror de riskerar att möte i öknen:) (enligt senare utsago sades de vara ngt korrupta också....) därefter ideella organisationen No more deaths följt av middag med en mexikansk familj, möte med en mexikan arbetandes på Borderlinks (vilka arrangerade resan) och avslutningsvis möte med en lokal konstnär (hemsida; www.muralesfrontera.org) som satt upp konst på muren mot USA. Samma konstnär som satt upp ett konstverk på universitetet vid Harvillbyggnaden.

Därefter tågade vi över gränsen.

Så vad lärde jag mig, förutom att jag borde studerat hårdare på spanskalektionerna? Över 200 människor har dött i öknen mellan nogales och tucson bara i år. NAFTA är inte uppskattad bland mexikanare, förvisso skapas det jobb genom att amerikanska företag relocates to mexico, men vinsten går till de amerikanska företagen som inte betalar skatt i mexico och som kan betala en arbetare 40USD veckan i mexico jämfört med 40dollar dagen i USA.

Jag tycker inte om murar. Det fanns ngt skrämmande bekant över väggen. visst, det är ingen berlinmur, och kanske är det såhär man ska bekämpa överinvandring, men jag vet att den fick mig att må dåligt, instängd och ofri.

Det är svårt att summera dagens upplevelser och iakttagelser. iaf i ngt mer sofistikerat och välgenomtängt än att resan präglades av en dålig magkänsla, en stark desinficeringslukt och hetta.

Till Nogales kommer alla möjliga nationaliteter. De visade en bild på en polack som flugit till mexico för att sedan krossa the boarder för att sedemera dö på amerikanskt territorium. Hur främmande är inte det, emmigrationen, från vad jag någonsin upplevt. Desperationen, allt eller inget.

Även om jag alltid älskat usa och gärna velat återvända, känner jag inte den desperationen... trots allt är sverige ok att leva i. Jag kan tänka mig att emmigrera till olika länder för att förbättra min karriär, av ideologiska skäl men inte för att tillgodose mina elimentära behov. Hemma har jag mat på bordet, även om det blivit nudlar den 24e en eller två gånger;) jag har en bostad, min familj och en framtid. så mkt mer än vad många andra har.
Bortskämd, otacksam och hemmablind.
Desperation kommer från att inte ha mat på bordet, ingen karriär att förbättra, inte mer än ett skjul till hus...

Jag har nu gjort min resa till mexico, jag har inte för avsikt att någonsin återvända. dagiset på borderlinks kändes som ett barnhem i afrika eller de fattigaste delarna av sydamerika.
Upplevelsen var som tagen från ett foto som missionärer bär med sig tillbaka från tredje världen.

Vår jord är överpopulerad, det bara är så, pengarna är ojämnt fördelade och utan denna tredje värld (dvs om också de skulle möta en normal levnadsstandard) skulle folk inte kunna vara så rika som de är.

Manpower har kört en enligt mig genial reklam hemma i sverige där de förklarar att y% av alla akademiker jobbar z timmar övertid per vecka medan x% av akademikerna är arbetslösa . Stilla väcker de tanken med frågan är a rbetslösheten bland akademikerna överarbetarnas fel....
Kanske måste vi sänka våra krav. är det morraliskt att jobba så mkt, är det ens bra? blir vi ens lyckligare? ångest, trasiga äktenskap och långa dagar på dagis. vad är priset vi och resten av världen betalar för västerländarens ekonomiska belöning???

jag bara undrar.....

men jag är inte ensam om att ha upplevt ngt nytt, klasskamraten från taiwan var helt asstonished by den spartanska mulltoan, som i stort sett funkar som ett vanligt hederligt utedass och även om jag hatar utedass är jag glad att jag sett ett. för vi är så offantligt bortskämda, så bortskämda att vi borde ha svårare att leva med oss själva än vad vi har......

  • Comments(0)//az.hofverberg.org/#post34
Next »